Transparantie is onmisbaar om gezond zaken te kunnen doen (1/3)
Terug naar overzicht
blog

Transparantie is onmisbaar om gezond zaken te kunnen doen (1/3)

Data en transparante inzichten in een maatschappelijk relevante context, zoals falingspredictie, misdaad, fraude, duurzaamheid of schokbestendigheid, leiden in een breder kader tot een sterkere economie en een betere welvaart. Transparantie zorgt er immers voor dat ondernemers zich beter kunnen informeren en betere beslissingen kunnen nemen. En daar heeft iedereen baat bij.

In deze driedelige reeks over transparantie leest u achtereenvolgens:

  1. wat transparantie betekent voor consumenten, klanten/prospecten, leveranciers en voor uzelf
  2. welke initiatieven Graydon neemt om transparantie in te burgeren en op welke manier u daarvan kunt profiteren
  3. en tot slot, wat de impact is van transparantie en hoe u daarmee omspringt

Transparantie onder consumenten

Consumenten willen zich vandaag grondig informeren. Liefst op een snelle en eenvoudige manier. Het verklaart het succes van scores of ratings op platformen zoals Booking.com of Tripadvisor. Heel wat mensen maken er gebruik van wanneer ze op zoek zijn naar een hotel of een restaurant.

Ontmoeten we vandaag een nieuwe kennis, dan gaan we op Facebook, Instagram en LinkedIn kijken wat de persoon in kwestie doet en waar die zich mee bezighoudt. Consumenten zijn dus helemaal mee met transparantie, maar het is een automatisme dat nog niet helemaal doorgedrongen is in de bedrijfswereld.

Klanten en prospecten controleren

Naar schatting 90% van de 200.000 actieve b2b bedrijven in België heeft niet de standaard reflex om hun zakenrelatie te bekijken wanneer ze een goed of een dienst leveren. Veel bedrijven varen dus blind, al wil dat niet zeggen dat ze slecht zakendoen. Als ze tenminste interne informatie en ervaringen gebruiken om beslissingen te nemen. Die kennis is absoluut waardevol. Maar interne informatie is per definitie eenzijdig en subjectief. Uw zakenrelatie zal zijn situatie trouwens altijd rooskleuriger voorstellen, dan die in werkelijkheid is.

Van zodra u interne gegevens combineert met objectieve, externe data bent u nog beter geïnformeerd. Op basis van facts & figures heeft u een bredere basis om op een gezonde en correcte manier zaken te doen. Want als u een belangrijke leverancier bent, dan zal uw klant er altijd voor zorgen dat u als eerste betaald wordt. Ook als het water uw klant aan de lippen staat, maar dat zult u niet merken aan de hand van uw interne data. U bent nu eenmaal een strategisch, noodzakelijke leverancier die onmisbaar is om de continuïteit te kunnen garanderen.

Leveranciers controleren

En dat geldt uiteraard ook in de omgekeerde richting. U hebt ongetwijfeld een aantal cruciale leveranciers. Als het stokt in de aanvoerketen, dan heeft dat wellicht een impact op uw productieproces. Mogelijk kunt u onvoldoende of zelfs niet leveren wat u uw klanten beloofd heeft en komt u zelf in de problemen. Dus ook langs de kant van uw leveranciers is bedrijfsinformatie van meerwaarde om de risico’s in kaart te brengen.

En daaraan gekoppeld ook opportuniteiten. Bedrijfsinformatie is niet alleen risk based. Het geeft u ook inzicht in opportuniteiten.

Welke perceptie heeft de buitenwereld van mijn organisatie?

Naast de controle van klanten/prospecten en leveranciers is er nog een derde element waar transparantie bij komt kijken, namelijk: hoe ziet de buitenwereld mijn organisatie? Alle grote bedrijven, zoals banken, verzekeraars, interimkantoren, nutsbedrijven, telecomproviders, zullen objectieve, externe informatie gebruiken als u op hen beroep wilt doen. Bedrijfsinformatie vertelt u dan ook hoe u ervoor staat en welke perceptie de buitenwereld van uw organisatie zal krijgen.

Transparantie – in de vorm van bedrijfsinformatie – is dan ook onmisbaar om op een gezonde manier zaken te kunnen doen. U weet wat u mag verwachten van uw klanten, uw prospecten en uw leveranciers en u weet hoe u zelf gepercipieerd wordt. En dat maakt het heel wat eenvoudiger om de juiste beslissingen te nemen. In het tweede deel leest u hoe Graydon de olievlek van bedrijfsinformatie uitrolt via verschillende kanalen en hoe u daar ook op een eenvoudige (en gratis) manier van kunt profiteren. In een derde deel leest u tot slot hoe transparantie bijdraagt aan een sterkere economie en een betere welvaart.

Gelijkaardige publicaties