Hoe beïnvloedt de Brexit de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk?
Terug naar overzicht
blog

Hoe beïnvloedt de Brexit de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk?

Met het Brexit-referendum sloeg de angst bij ondernemers toe. Eenmaal de Brexit gestemd en iedereen van de schrik is bekomen, maakt de angst plaats voor realistische prognoses. Welke invloed heeft de Brexit op de import van en de export naar het Verenigd Koninkrijk? In deze blog 9 gevolgen die u als bedrijfsleider kunt ondervinden.

Nog heel veel handel

Er worden vandaag voor miljarden euro’s aan goederen en diensten over het kanaal verscheept. Het Verenigd Koninkrijk haalt 55% van zijn import uit Europa. Het voert net iets minder uit naar Europa, ofwel 45%. Dit zal niet meteen veranderen. Maar of het in de toekomst vlotter zal gaan dan vandaag, betwijfelen experts sterk.

9 jaar onzekerheid

Zolang het scenario voor de Brexit niet geschreven is, is het ook niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de import van en de export naar het Verenigd Koninkrijk. Voor de meeste ondernemers verandert er op korte termijn niets. Bedrijven blijven gewoon verder exporteren naar het VK. Handel valt niet van vandaag op morgen stil. Nadat de Britse regering de artikel 50-procedure opstart, zal het nog twee jaar duren vooraleer de Brexit een feit is. Nadien komt er een procedure van onderhandelingen. Volgens Europees President Tusk zouden die minimaal zeven jaar duren. In totaal goed voor 9 jaar onzekerheid.

Het pond verzwakt

Sinds het Brexit-referendum op 23 juni verloor het Britse pond een vijfde van zijn waarde tegenover de euro. Het verzwakte pond zal de Britten helpen bij hun export. Hun producten worden goedkoper voor het buitenland. Onze producten worden duurder voor de Britten.

Douanetarieven tot 20%

Het VK zal douanetarieven moeten betalen bij uitvoer naar andere landen. Aan de EU zullen de Britten heffingen moeten betalen die oplopen tot 10% voor bijvoorbeeld textiel, machines en chemische producten, en tot 20% voor dranken en kledij. Omgekeerd zal het VK ook de import vanuit de EU onderwerpen aan invoerheffingen.

Geen handelsoorlog

De paniekberichten zijn (gelukkig) weggeëbt. De stoere uitspraken ook. Zowel Europa als het VK hebben weinig te winnen bij een handelsoorlog. En dus zal er met de nodige zorg over een sterk akkoord onderhandeld worden, waar iedereen zich in kan vinden.

Meer regels voor kmo’s

Het VK zal vrij zijn om zijn eigen regelgeving uit te werken. Maar Britse bedrijven die naar Europa willen uitvoeren, zullen de wetten en de normen van de EU moeten naleven. Twee regelgevingen tegelijk naleven, het wordt vooral voor kmo’s een zware dobber.

Europese regels blijven gelden

Anderen denken dat de Britten fors moeten toegeven willen ze een handelsakkoord sluiten met de Europese Unie, hun grootste exportmarkt. Kijken we naar de meer dan 50 landen die een vrijhandelsakkoord met de EU hebben afgesloten. Zij kregen het niet gratis. Ze moesten zich telkens onderwerpen aan een reeks regels en verplichtingen opgelegd door de EU. Voorlopig laat Guy Verhofstadt, die als Mister Brexit de onderhandelingen zal leiden, niet in zijn kaarten kijken.

Brussel of Amsterdam als Financial District

Wereldwijd speelt de Britse financiële sector een leidende rol als dienstencentrum voor de financiële markten. Zowel op vlak van transacties en handelsplatforms als consultancy en investeringsbanken.

Steden als Amsterdam, Dublin, Frankfurt, Parijs én Brussel zouden maar wat graag de rol van nieuw Financial District op zich nemen. Zo wordt er al achter de schermen gestreden om een van de kroonjuwelen: de Europese Bankautoriteit (EBA). Deze EBA heeft als opdracht de regelgeving en het toezicht in de Europese bankensector te bestendigen.

Want waarom niet Brussel als Financial District? Pieter Timmermans van het VBO wil met zijn organisatie daar de nodige stappen voor zetten.

Afscherming tegen import

Verschillende sectorfederaties vrezen dat de Britten hun markt op langere termijn zullen afschermen tegen import. Omdat de marges in de Britse supermarktsector nu al extreem laag zijn, vormen hogere aankoopprijzen zeker een probleem. Een exporteur die geen speciale troef heeft en enkel op de prijs moet concurreren, zit dan met een probleem.

Download nu de checklist:

Veilig Internationaal Ondernemen

Gelijkaardige publicaties