Marc Lammers - “Digitalisering bracht ons van goed naar goud”
Terug naar overzicht
blog

“Digitalisering bracht ons van goed naar goud”

Marc Lammers maakte furore in het hockey, als coach van het Nederlandse vrouwen hockeyteam (zilver en goud op de Olympische Spelen) en later van de Belgische Red Lions (zilver op het EK). Hij was te gast op het EU Open fraude-event van Graydon. Vanuit zijn ervaring en met tal van anekdotes maakte hij op een aanstekelijke manier de vergelijking tussen digitalisering en fairplay in de topsport en de zakenwereld.

In de sport willen we dat het er eerlijk aan toe gaat, volgens de regels van het spel. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar de beste middelen om die eerlijkheid te garanderen. Dopingcontroleurs slagen erin om met verbeterde methodes elk jaar meer producten op te sporen. Hawkeye-technologie is al jarenlang ingeburgerd in het tennis. Na veel tegenstand deden later ook de doellijntechnologie en de VAR hun intrede in het voetbal.

“Het wordt leuker én eerlijker”, zei Michel Everaert, directeur topsport van de Nederlandse volleybalbond, toen hawkeye in 2016 ook in zijn sport werd ingevoerd.

Focus op processen

De inzet van moderne technologieën bevordert de eerlijkheid van het spel en is ondertussen ook onmisbaar om je te onderscheiden van de tegenpartij. Niet alleen in de sport, ook in de zakenwereld moet een bedrijf technologie inzetten om valsspelers, zoals wanbetalers en fraudeurs vroegtijdig te identificeren. Maar ook om kansen te detecteren en beter te doen dan de concurrentie.

“Met de Red Lions trainden we tien keer in de week”, zegt Marc Lammers. “Elke dag. ‘s Morgens en ’s middags. En waarom? Omdat de concurrentie dat ook doet. Je moet minimaal hetzelfde doen. Daarnaast moet je manieren vinden om je te onderscheiden.”

“Het mooie is dat België heel goed is in het gebruik van data. Veel meer dan andere landen. Daarom is België, waar slechts 40.000 mannen hockey spelen al vier jaar nummer één van de wereld, terwijl Nederland met 280.000 spelers pas vierde of vijfde is.”

Innovatie en data maken het verschil

De nieuwsgierige en leergierige Marc Lammers probeerde het verschil dan ook te maken op basis van data en innovatie.

“Het veld, het weer, de scheidsrechter, … Het zijn allemaal elementen die het eindresultaat mee bepalen, maar waar je geen invloed op hebt. Daarom focus ik me op processen en niet op het eindresultaat. Want op het proces heb ik wel invloed. Door innovatief te zijn, kun je de tegenstander voor blijven. Net zoals je ook die wanbetaler of die fraudeur voor kunt blijven.”

“Zo’n 20 jaar geleden was de hockeysport de eerste om de driedimensionale videobril te introduceren. Met die videobril krijg je tijdens de wedstrijd snel een herhaling van strafcorners in 3D. Zo kon ik meteen zien hoe de tegenstander bewoog en waar de ruimte lag om de volgende strafcorner te scoren. Ons scorepercentage ging van 22 naar 38%.”

“We spelen in het hockey al 18 jaar met een gps op de rug. Op die manier kwamen we erachter dat sprintjes maximaal 15 meter bedragen en geen 30 meter, waar we tot dan toe op trainden. We hebben onze trainingen dan ook aangepast en zijn veel sneller geworden dan onze tegenstanders.”

“We analyseerden ook eens de hartslag van de spelers tijdens de wedstrijd. We stelden vast dat speler X 3 keer boven de maximale hartslag gegaan was en geblesseerd was geraakt. Binnen de week had ik een iPad met de nummers van mijn spelers en allemaal kleurtjes. Ik snap niks van digitalisering, maar ik weet wel wat groen, oranje en rood betekenen en meer hoefde ik ook niet te weten. Als een speler aan zijn maximale hartslag kwam, dan ging er een rood lichtje branden en dat was het sein om hem van het veld te halen. Als even later zijn hartslag weer zakte, dan ging er een groen lichtje branden en dan mocht hij er weer op. Dankzij dat dashboard hadden we in één keer 30% minder blessures.”

Meten is weten

“Het komt erop neer dat je meet waar je mee bezig bent. Meten is weten. Waar kun je nog enkele procenten verbeteren? 2% sneller inzicht, 2% meer winst, noem maar op. En 2% lijkt niet veel, maar 50 keer 2% is ook 100%. Op een innovatieve manier zijn jouw interne processen ongetwijfeld ook enkele procenten te verbeteren.”

In de topsport noemen ze het allemaal statistiek. Bij Graydon noemen we dit data.

“Statistieken en data meten het proces. Het scorebord meet het resultaat, maar dan is het al te laat. Daar kun je niks meer aan doen. Het is dus belangrijk om de data te volgen. Die geven mij inzichten. Die geven mij sneller een oranje lichtje op mijn dashboard wanneer iets niet goed gaat. Dan kan ik meteen ingrijpen in het proces en daar gaat het om. Snelheid.”

Externe expertise

“En ja, wellicht moet je er expertise bijhalen. Ik deed het ook niet allemaal zelf hoor. Ik had een team van experten en data-analisten die het allemaal voor mij uitvlooiden. Zonder te meten, kan ik niet verbeteren. In België kreeg ik op training elke keer 10 studenten van de universiteit van Leuven en die deden alleen maar aan meten is weten. Algoritmes. Voorspellen. Waar gaat de tegenpartij toeslaan? Waar ben ik kwetsbaar? Waar zit die fraudeur? Waar kan ik verbeteren?”

“Een goede samenwerking is daarbij onontbeerlijk. De data-analisten waren mijn coach. Ze gaven me namelijk betere inzichten, waardoor ik betere keuzes kon maken. Maar ik kon ook gemakkelijker mijn verhaal overbrengen aan de spelers en hen op een andere, meer positieve manier coachen. Niet op een onderbuikgevoel, maar op basis van feiten.”

Van goed naar goud

“En soms win je iets en soms leer je iets. Van de tien experimenten willen er wel eens drie mislukken. Maar de zeven die wel gelukt zijn, die hebben het Nederlandse dameshockeyteam op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 van goed naar goud gebracht. Als je geen tien dingen probeert, zul je ook geen zeven keer succes hebben.”

“Dus zeur niet over de hitte in China, want daar struikelt iedereen over. Maar het loont wel de moeite om eens te bekijken hoe innovatief of hoe inventief je met die hitte kunt omspringen. Want waar iedereen struikelt, ligt de schat begraven. As jij beter met de hitte kunt omspringen, als jij minder wanbetalers en fraudecases hebt dan jouw concurrent, dan win je uiteindelijk. Dan hou je meer geld over en dan lopen de fraudeurs naar jouw concurrenten, want daar lukt hun bedrog wel.”

Winnaars hebben een plan

“Winnaars hebben een plan. Ze zijn goed voorbereid, ze zijn klaar. Verliezers hebben excuses. Die jammeren dat een klant weer niet betaald heeft. Winnaars proberen een oplossing te vinden, zodat het niet meer gebeurt. Die denken voortdurend na over hoe ze processen kunnen verbeteren. Verliezers wachten af en zien alleen maar hindernissen. Winnaars nemen initiatief, tonen lef en nemen hun verantwoordelijkheid. Die doen er iets aan.”

Topsport, digitalisering en Graydon

Bij Graydon vind je alvast tal van mogelijkheden om je (nog beter) te beveiligen tegen wanbetaling en fraude. Wilt u met uw organisatie van goed naar goud, dan heeft u volgens Marc Lammers drie zaken nodig.

  1. Meten is weten: je hebt data nodig, anders kun je het nooit weten.
  2. Expertise: zonder expertise word je nooit beter. Heb je geen talent voor data, dan huur je dat in.
  3. Best practices: kom uit je comfortzone en ga eens kijken hoe andere bedrijven het doen. Welk bedrijf telt weinig fraudecases? Daar moet je eens gaan kijken als je succesvol wilt zijn. Hoe komt dat? Hoe doen ze dat?

Ook verschenen in het kader van het EU-Open fraude-event van Graydon:

Gelijkaardige publicaties