De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

4 vragen over geconsolideerde jaarrekeningen

Jaarrekeningen opmaken is werk voor specialisten. Maar ze lezen en begrijpen is iets wat elke ondernemer zou moeten kunnen. In een eerder gepubliceerde blog kunt u daarover enkele handige tips lezen. Gaan wij een stapje verder, dan komen wij bij geconsolideerde jaarrekeningen. Opnieuw beantwoord ik 4 vragen die u het lezen vergemakkelijken.

1. Wat is een geconsolideerde jaarrekening?

Het is de jaarrekening van het moederbedrijf van een onderneming. Hierin zijn de resultaten van alle deelnemingen opgenomen. De manier waarop geconsolideerd dient te worden en of een dochteronderneming geconsolideerd mag worden, is onderworpen aan bepaalde regels. Het uiteindelijke resultaat wordt gepresenteerd als een geheel, waarbij alle bedrijven die tot de groep behoren betrokken zijn.

2. Wat is het doel van geconsolideerde jaarrekeningen?

Dochterondernemingen opereren vaak relatief zelfstandig. Toch vallen ze uiteindelijk onder het bestuur en toezicht van de moedermaatschappij (de holding). Voor kapitaalverschaffers is het belangrijk om een totaaloverzicht te hebben. Zij investeren immers in de holding en niet in de afzonderlijke dochters. Vandaar ene geconsolideerde jaarrekening.

3. Wat gebeurt er met de onderlinge omzet tussen dochterbedrijven?

De onderlinge leveranties worden uit de jaarrekening gehaald. Zowel de omzet als de winst. Ook onderlinge verhoudingen tussen de diverse ondernemingen worden weggehaald, zoals bijvoorbeeld onderlinge debiteuren- of crediteurenposities.

4. Moet u een eigen jaarrekening deponeren als uw holding al een geconsolideerde jaarrekening heeft gedeponeerd?

Een dochterbedrijf hoeft inderdaad niet altijd een eigen jaarrekening te deponeren, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De holding moet zich aansprakelijk stellen voor de schulden van de dochter
  • De dochter verklaart jaarlijks dat zij hiermee instemt
  • De moedermaatschappij deponeert een geconsolideerde jaarrekening waarin de cijfers van het dochterbedrijf zijn verwerkt
  • Uiteraard is het verstandig uw accountant om nader advies te vragen wanneer u vragen hebt over deze materie.
Gelijkaardige publicaties