Faillites mai : la tendance (légèrement) positive se poursuit
Terug naar overzicht
blog

Slaan deze knipperlichten op rood? Let op voor faillissement!

Wat zijn de beste signalen om een faillissement te voorspellen? Welke knipperlichten gaan branden van zodra één van uw klanten financieel uit de bocht vliegt? De Gezondheidsbarometer werpt een duidelijk licht op die complexe vraag.  

De Gezondheidsbarometer van de Belgische Ondernemingen is een jaarlijkse studie uitgegeven door Graydon en de unie van Belgische handelsrechters. Hierin worden alle Belgische faillissementen uit het voorbije jaar onderzocht. Zo kan exact bepaald worden wat de voorspellende waarde is van 13 financiële en niet-financiële knipperlichten. 

Sociale Score negatief – 1 op 3

Eén van de onderzochte knipperlichten is de Graydon Sociale Score. Voor deze score kijken we naar de historische evolutie van dagvaardingen verstuurd door de RSZ, het Fonds voor Bestaanszekerheid en het Sociaal Verzekeringsfonds van Zelfstandigen. Die gegevens combineren we met extra elementen uit de sociale balans. De studie toont aan dat de Graydon Sociale Score een goede barometer is om financieel onweer te voorspellen. Als dit knipperlicht rood kleurt, dan leidt dat in één geval op drie tot een faillissement. Van alle 13 bestudeerde knipperlichten is dit het meest significante.

Dit signaal geeft al heel vroeg een indicatie van verslechterende financiële vooruitzichten, al komt het zelden voor bij actieve ondernemingen. Bij slechts 0,52% van alle bedrijven in de studie was het signaal aanwezig. Hoewel Graydon de Sociale Score niet afzonderlijk vrijgeeft, zit ze wel mee verwerkt in de multiscore. De multiscore beoordeelt kansen en risico’s voor een onderneming op middellange termijn en houdt ook rekening met het betalingsgedrag. De score ligt tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe groter het potentieel en hoe lager het risico. Een score lager dan 10 is een erg negatieve score.

Bekijk ook: [VIDEO] Alles wat u moet weten over de multiscore

Geen jaarrekening gedurende de laatste 2 jaren – 1 op 5

Als de laatst gepubliceerde jaarrekening ouder is dan 24 maanden, dan is er een kans van één op vijf dat het bedrijf failliet gaat. Uiteraard geldt dit knipperlicht alleen voor bedrijven die publicatieplichtig zijn.

Bestuurder betrokken bij eerder faillissement – 1 op 6

Dit waardevolle niet-financiële knipperlicht kijkt naar het verleden van de bedrijfsleider. Was de bedrijfsleider in de afgelopen vijf jaar bestuurder in een onderneming die failliet is gegaan? Dan is er een kans van één op zes dat het onderzochte bedrijf ook failliet zal gaan. Het faillissement van de ene onderneming kan dus een sneeuwbaleffect veroorzaken naar andere bedrijven waar de bestuurder mandaten heeft. Dit is vooral interessant om weten in een preventief kader.

FiTo®-meter sterk negatief – 1 op 11

De FiTo®-meter werd ontwikkeld door Prof. Hubert Ooghe in team met de specialisten van Graydon. Het model doet op basis van een reeks financiële ratio’s uitspraak over de kans op faillissement en succes van een onderneming. De financiële parameters die aan de basis liggen van de formule worden afgeleid uit de jaarrekening. Wat blijkt: één op elf bedrijven met een sterk negatieve FiTo®-score is in 2016 failliet gegaan.

Belang van niet-financiële knipperlichten

Dit toont nog maar eens aan dat niet-financiële knipperlichten enorm belangrijk zijn. Om de financiële risico's correct in te schatten moet je veel dieper gaan dan een louter cijfermatige analyse van de jaarrekening. Je moet ook kijken hoe een bedrijf zich gedraagt, het zogenaamde corporate behaviour. Wat is hun betalingsgedrag? Wie zijn de bestuurders? Hoe open zijn ze in hun financiële communicatie? Het spreekt voor zich dat een bedrijf in moeilijkheden vaak ook problemen heeft om de boekhouding te voeren en aarzelt om de exacte cijfers openbaar te maken.

Download de volledige studie:
Gezondheidsbarometer van de Belgische Ondernemingen 2016

Gelijkaardige publicaties