Hooggeschoolden stimuleren de groei van bedrijven
Terug naar overzicht
blog

De overname: het waardige alternatief voor een eigen bedrijf

Droomt u ervan om een eigen bedrijf op te starten? Bekijk dan zeker ook het alternatief om er één over te nemen. Een overname heeft zo zijn voordelen. Al zijn er natuurlijk ook valkuilen.

2 redenen om een bedrijf over te nemen

  1. Een eerste argument voor de overname van een bestaande onderneming zijn de overlevingskansen. In normale economische omstandigheden gaan vooral bedrijven die tussen drie en vijf jaar actief zijn over de kop (zie Startersatlas 2016). Bedrijven met meer jaren op de teller houden beter stand. Zij kunnen terugvallen op een bestaand cliënteel en een bewezen concept. U hoeft dus niet helemaal van nul te starten.
  2. Daarbovenop komt nog de aansprakelijkheid van de oprichters. Gaat een bedrijf binnen de drie jaar na de start op de fles, dan kunnen de stichters aansprakelijk worden gesteld als uit een onderzoek van hun ondernemingsplan zou blijken dat er te weinig startkapitaal was om de eerste twee jaar door te komen. Er moet de oprichters daarbij zelfs geen persoonlijke managementfout worden aangewreven.

Opgepast voor lijken in de kast

Wilt u die aansprakelijkheid uitsluiten, dan kan het interessant zijn een bedrijf dat al minstens drie jaar bestaat, over te nemen. In dat geval neemt u alle rechten en plichten van die onderneming over, zonder de oprichtersverantwoordelijkheid. Het grootste risico hierbij is dat de toestand van de firma altijd te rooskleurig wordt voorgesteld. De verkoper wil natuurlijk altijd zoveel mogelijk geld voor zijn zaak krijgen. Zelfs indien u een grondig onderzoek van de boekhouding heeft gedaan, kunnen er nog steeds lijken uit de kast vallen.

2 oplossingen tegen dit risico

Hoe beschermt u zich bij een aankoop tegen deze risico’s?

  1. U kunt het risico opgevangen door de overname in schijven te betalen. De betaling van de laatste delen maakt u afhankelijk van bepaalde resultaten.
  2. Een ander alternatief is de overname van de activa. Hierbij neemt u de onderneming niet zelf over, maar alleen bepaalde onderdelen. Het komt er dan op aan te weten wat u precies overkoopt en wat niet.

Het voordeel is dat u meer controle heeft over wat u juist overneemt.

Het nadeel is dan weer dat dit geen oplossing biedt voor de stichtersaansprakelijkheid. U doet de overname immers vanuit uw eigen op te richten onderneming. Voorts zult u wellicht btw moeten betalen als u bepaalde activa overneemt. Dit betekent dat u die moet voorfinancieren. Pas bij de afrekening van de btw zal u dit bedrag kunnen recupereren.

Lees ook het e-paper:

Met succes een bedrijf kopen of verkopen

Bedrijfsinformatie is cruciaal

Welke keuze u ook maakt: een grondige doorlichting van het bedrijf dat u wenst over te nemen, is van het allergrootste belang. Win zoveel mogelijk correcte bedrijfsinformatie in. Doe een risicoanalyse. Een bedrijfsrapport en een vergelijking met sectorgegevens kunnen u alvast op het goede pad zetten.

Heeft u een bedrijf op het oog? Bekijk dan zeker de (financiële) slagkracht. 

Gelijkaardige publicaties