Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Maak kapitaal vrij met een goed voorraadbeheer

Veel productiebedrijven kampen met verborgen kapitaal. Kapitaal dat vastzit in voorraden. Dat betekent dat dit niet beschikbaar is om te investeren of crediteuren tijdig te betalen. Dat vormt op zijn beurt weer een bedreiging voor de continuïteit van de onderneming. Wat kunt u in deze situatie het best doen?

Financieren uit eigen kapitaal is veel goedkoper vergeleken met vreemd vermogen aantrekken. Productiebedrijven, die vaak te veel voorraad aanhouden, kunnen extra kapitaal vrijmaken door de voorraden laag te houden.

Als u uw voorraden zo laag mogelijk houdt, levert dat geld op. 

Er zijn een aantal financiële redenen om u uw voorraad zo laag mogelijk te houden.

  1. U geniet van een rentevoordeel.
  2. U bespaart op opslagruimte.
  3. U hebt minder risico op bederf, veroudering of diefstal.

Minder tegelijk inkopen betekent lagere kosten. U hebt minder opslagruimte nodig, wat een besparing in huur kan opleveren. Omdat de goederen korter in uw bedrijf aanwezig zijn, beschermt u zich ook tegen bederf (bijvoorbeeld bij voedsel), veroudering (bijvoorbeeld bij elektronica) of diefstal.

Leveranciers bieden natuurlijk hoge kortingen als u meer inkoopt en dat is erg verleidelijk. Staar u niet blind op die korting, maar hou rekening met bovenstaande drie punten.

Forecast uw voorraden

Een goed voorraadbeheer begint met een goede en betrouwbare forecast. Wat zijn de afzetverwachtingen voor de komende periode? Er zijn verschillende ERP-systemen die op basis van het historische afnamepatroon van een klant, aangevuld met de actuele trend, nauwkeurig de vraag per product kunnen voorspellen.

Op basis van deze voorspelling kunt u bepalen hoeveel u op voorraad nodig hebt per product. Met een goede forecast houdt u uw voorraad onder controle en dat zorgt ervoor dat er kapitaal vrijkomt.

Gelijkaardige publicaties