L’exportation entraîne une croissance
Terug naar overzicht
blog

10 tips om te exporteren met een minimum aan risico

Wilt u meer uit uw onderneming halen en de stap naar het buitenland zetten? Terecht. Internationaal ondernemen is dé manier om te ontsnappen aan de beperkingen van de Belgische economie en om als bedrijf sterk te groeien. Hoewel dit nieuwe hoofdstuk niet zonder risico’s is, zijn er heel wat manieren om problemen te voorkomen. Deze tien tips helpen u om veilig te starten met export.

1 | Begin klein

U bepaalt zelf hoeveel risico u neemt. Waarom mikt u in het begin niet op een klein project of een bescheiden eerste bestelling? Leer eerst uw nieuwe klant en vooral het vreemde land beter kennen en breid gaandeweg uw comfortzone uit.

2 | Spreek de taal van uw klanten

Ga er niet van uit dat uw klant in bijvoorbeeld Bulgarije of China de Engelse taal machtig is. Om met hen een relatie op te bouwen, maar ook om met officiële instanties te communiceren, spreekt u best een woordje Bulgaars of Chinees.

Een betrouwbare tussenpersoon ter plaatse is vaak moeilijk te vinden. Maak dan ook gebruik van de multiculturele Belgische samenleving of neem (parttime) een meertalige medewerker in dienst.

3 | Schakel een exportdeskundige in

Voor elke regio bestaat er wel een specialist, bedreven in de plaatselijke handelscultuur. Ook overheidsorganisaties en Buitenlandse Zaken kunnen u ondersteunen.

Op de website van Flanders Investment & Trade (FIT) vindt u uitgebreide landenfiches met duidelijke scores over politieke en commerciële risico’s.

4 | Informeer naar subsidies

Om de Belgische export te stimuleren en te ondersteunen, reiken onze overheden een waaier aan subsidies uit. Controleer op onderstaande websites of uw bedrijf in aanmerking komt voor steun:

5 | Vermijd corrupte en politiek instabiele systemen

Het is logisch dat u meer risico loopt wanneer u goederen of diensten exporteert naar instabiele landen. Maar weet u welke landen u best vermijdt?

Op de website van FIT ziet u welke landen op de UHRC-lijst staan, de zogenaamd Ultra Hoge Risico Landen. Handel drijven met die regio’s wordt door geen enkele organisatie aangeraden. FIT biedt ook andere tools om de waarschijnlijkheid van oorlog, stakingen en andere ongeregeldheden in te schatten.

6 | Evalueer vooraf uw prospect of klant

Een gebrekkige doorlichting van uw klanten, kan uw bedrijf duur te staan komen.

Staar u niet blind op de aantrekkelijke website van een prospect. Het enige dat telt, is of het bedrijf aanwezig is in een officiële database. In België zijn we verwend op dat vlak en zijn alle bedrijven, verenigingen en overheidsinstanties terug te vinden in de online databank van Graydon. In het buitenland is het een minder evident om voldoende gegevens te verzamelen. Tenzij u hiervoor ook een specialist inschakelt, zoals Graydon International Business.

Wat kan Graydon International Business voor u betekenen?

 • Graydon International Business biedt actuele en correcte zakelijke informatie over bedrijven in meer dan 200 landen. Zo weet u altijd met wie u te maken heeft.
 • Graydon werkt met de beste partners op de lokale markt voor kwalitatieve inlichtingen over uw nieuwe of bestaande handelspartners.
 • Onze ervaren analisten zorgen voor een uitstekende klantenservice.
 • Via het geavanceerde online platform Graydon Insights kunt u 24 per dag, 7 dagen per week terecht bij Graydon International Business. U downloadt er uitgebreide internationale bedrijfsinformatie en vraagt er uitvoerige onderzoeken aan.
 • Internationale bedrijfsrapporten zijn verkrijgbaar via abonnement of op éénmalige basis.

7 | Vul de juiste exportdocumenten in

Volg zoveel mogelijk de Belgische wetten en richtlijnen om te profiteren van handelsovereenkomsten tussen landen. Maar zelfs wanneer al uw exportdocumenten in orde zijn, moet u de kleine lettertjes in uw klantencontracten lezen. Soms wordt u daarin gevraagd om ook de plaatselijke wetten toe te passen.

Een volledig overzicht van de nodige exportdocumenten, vindt u terug via uw Kamer van Koophandel.

8 | Blijf binnen de Europese Unie

Driekwart van de Belgische export speelt zich binnen de Europese grenzen af, met als belangrijkste bestemmingen Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Door binnen de EU te blijven, vermindert u de risico’s van handel met meer exotische landen, al blijft het ook hier opletten voor wanbetalers, fraudeurs en faillissementen.

9 | Bescherm u tegen wanbetaling

Hét grootste risico van internationaal handeldrijven, is dat uw facturen onbetaald blijven. Pak dit aan met deze maatregelen:

 • Keer even terug naar punt 6: informeer u vooraf over de betrouwbaarheid van uw prospect of potentiële klant.
 • Lever niet op krediet of onderhandel met uw klant over mogelijke voorschotten. Buitenlandse bedrijven zijn niet geneigd om vooraf te betalen, omdat ook zij het risico lopen dat er niet geleverd wordt. Ga op zoek naar de gulden middenweg.
 • Een goed uitgebouwde online winkel bespaart u veel zorgen. Klanten betalen er immers meteen voor hun bestelling.
 • Betrek uw bank bij uw exportavontuur. Met verschillende formules (zoals documentair incasso, bankgarantie of letter of credit) verzekert ze mee de betaling van uw geëxporteerde producten.
 • Neem een kredietverzekering voor een specifieke transactie, een specifieke klant, een klantensegment, een landengroep of uw volledige debiteurenportefeuille. Het beschermt u meteen tegen politieke risico’s, valutaschommelingen en burgerlijke onrust.
 • Lever enkel onder eigendomsvoorbehoud. Binnen die constructie wordt uw klant pas na betaling eigenaar van de producten. Betaalt hij niet, dan mag u als leverancier de producten terughalen.

10 | Trek u tijdig terug

Boezemt de tegenpartij u weinig vertrouwen in? Komt u niet tot een bevredigend akkoord? Neem dan in alle beleefdheid afscheid van uw prospect. U doet er beter aan om niet te verkopen, dan te verkopen met verlies. Neem die kennis mee en kies klanten waarmee u kunt werken in een sfeer van vertrouwen en met een minimum aan risico.

Download ook de checklist:

Veilig internationaal ondernemen

Gelijkaardige publicaties