Les avantages de la gestion holistique des risques dans les entreprises
Terug naar overzicht
blog

Wat kunt u zelf doen om uw risicobeheer te verbeteren?

Goed risicobeheer is cruciaal voor het succes van uw onderneming. Zeker wanneer uw winst grotendeels afkomstig is van enkele belangrijke klanten. Maar wanneer er meer werk binnenkomt en dagelijkse taken de overhand nemen, dan worden kredietcontroles vaak uit het oog verloren. Nochtans kan een eenvoudig, intuïtief risicomodel u helpen om uw onderneming te beschermen tegen klanten die te laat, of erger, helemaal niet betalen.

Niet alleen de cashflow en financiële achtergrond hebben een grote invloed op de solvabiliteit van uw klant. Ook andere factoren zoals de managementstructuur en de toestand van de economie kunnen een belangrijke rol spelen. Iemand die regelmatig communiceert met de klanten en de wijzigingen in het management in het oog houdt, kan helpen om alarmerende signalen te achterhalen.

Maak kennis met nieuwe beleidsvoerders

Kennismaken met de nieuwe hoofdrolspelers bij uw klant zal niet alleen helpen om een hechte samenwerking te bewaren. Het geeft u ook de mogelijkheid om de nieuwe beleidsmakers te beoordelen. Zijn ze in staat en hebben ze de intentie om te betalen volgens de bestaande afspraken?

Uw klant kan bij het begin van de samenwerking perfect kredietwaardig zijn. Toch kunnen schommelingen in de markt zijn cashflow beïnvloeden en dat maakt hem dan weer vatbaar voor wanbetalingen.

Volg nieuws uit de sector

Volgt u dagelijks nieuws uit de sector, dan krijgt u al een algemeen beeld van de bedrijven die gevaar lopen. Daarnaast is het aangewezen om op zijn minst maandelijks onderzoek te voeren naar de leidinggevenden van de bedrijven waar u mee samenwerkt. Zo kunt u vroegtijdig knipperlichten detecteren. Ook jaarverslagen die bedrijven uitgeven voor het grote publiek worden alsmaar transparanter en geven u een goed beeld van recente groei en toekomstig potentieel.

Reviews en beoordelingen

Externe beoordelingen en reviews geven u een goed inzicht in hoe uw klanten presteren tegenover hun concurrenten. En welke obstakels ze in de toekomst zullen moeten overwinnen. Wanneer hun omzet over een langere periode daalt, dan zet u hen best op de lijst met klanten voor wie een striktere betalingsregeling geldt.

Een efficiënt risicobeheer zal onzekerheid tot een minimum beperken. Het helpt u om de controle over uw onderneming te bewaren. Naast deze intuïtieve maatregelen die u perfect zelf kunt nemen, kunt u de werkdruk ook verminderen door hiervoor een extern bedrijf in te schakelen.

Gelijkaardige publicaties