Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Ken uw eigen kredietwaardigheid!

De kredietwaardigheid van een onderneming is belangrijker dan ooit. Uw financiering hangt er voor een groot gedeelte van af. Niet alleen welke prijs u ervoor betaalt, maar vaak ook of u überhaupt een financiering kunt krijgen. 

Bij de bank wordt uw bedrijf steevast ingedeeld in een bepaalde categorie van kredietwaardigheid. Maar uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers zelf niet weten hoe zij er bij de bank op staan. De centrale vraag is dus: hoe kredietwaardig bent u?

Groei- of krimpmarkt

Wanneer de bank uw financieringsaanvraag in overweging neemt, kijkt zij naar een aantal factoren. Dat begint al met de markt waarin u opereert. Is het een markt die dalende is of zit er veel groei in? Er zijn al banken die sowieso geen financiering meer verlenen aan bedrijven die opereren in een krimpmarkt. Hoe sterk de businesscase ook is. Dit hoeft u niet persoonlijk op te vatten. Vaak heeft die bank al behoorlijk wat geld uitstaan in die branche en zij wil haar risico niet uitbreiden.

Wanneer u in een lastige (of ‘uitdagende’) markt actief bent, kan dat dus ten koste gaan van uw kredietwaardigheid.  

Omzetontwikkeling

Een ander punt van belang is de omzetontwikkeling. De totale markt mag dan wel groeien, hoe doet uw bedrijf het ten opzichte van de totale markt qua omzet? Bent u sterker dan de gemiddelde concurrent en kunt u tegen een stootje als het plotseling even tegenzit? Of loopt u al op uw tandvlees en is de volgende wanbetaler u noodlottig?

Cashflow

Een derde punt is de cashflow. Wanneer u kunt aantonen dat er meer geld in dan uit uw onderneming stroomt, komt dat uw kredietwaardigheid enorm ten goede. Niet alleen de cashflow zelf, maar ook de trend in cashflow is belangrijk. Gaat het de goede kant op of is er een dalend patroon te zien in uw performance?

Reputatie

Een laatste punt is uw reputatie. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat u uw facturen betaalt? Uw betaalgedrag is bekend bij een aantal credit rating agencies en de bank heeft hier ook informatie over. Dit betalingsgedrag hebt u zelf in de hand. Later betalen mag af en toe goed uitkomen, als het uw betalingsreputatie schaadt bent u op de lange duur verder van huis. 

Conclusie

Uw tegenpartij kent, als hij zijn huiswerk goed gedaan heeft, uw kredietwaardigheid maar al te goed. Zorg daarom dat u die kennis zelf ook hebt. Dan komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Kredietwaardigheid checken

Via Graydon kunt u online de kredietwaardigheid checken van een zakenrelatie.

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...