De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Kredietwaardigheid: 4 factoren waar uw bank naar kijkt

Een goede kredietwaardigheid heeft tal van voordelen. U betaalt uw bank wellicht een lagere rente dan een onderneming met een zwakkere kredietscore. U zal ook gemakkelijker nieuwe middelen kunnen aanboren. Bovendien zullen andere bedrijven sneller geneigd zijn om zaken te doen met u. Naar welke factoren kijkt uw bank om uw kredietwaardigheid te bepalen? 

Elke bank heeft haar eigen systeem om uw kredietwaardigheid te bepalen, maar over het algemeen kijken financiers naar de volgende vier factoren:

  1. Wie bent u als ondernemer?
  2. Is het realistisch dat u het bedrag terug kunt betalen? 
  3. Heeft u voldoende eigen geld?
  4. Is er voldoende onderpand (zekerheid)? 

1. Wie is de ondernemer?

De bank zal naar uw verleden kijken als ondernemer en als privépersoon. Hebt u een aantekening bij de Centrale voor kredieten aan particulieren? Eerdere faillissementen meegemaakt? Altijd keurig op tijd uw hypotheek betaald? Daarnaast wordt er natuurlijk gekeken naar uw bevlogenheid als ondernemer. Het belangrijkste aspect van een beoordeling ligt in het vertrouwen dat de bank heeft in de ondernemer en de onderneming. Hoe reageert de ondernemer op tegenslag? En is hij in staat om de plannen daadwerkelijk uit te voeren?

2. Kunt u het betalen?

Dit heeft meer met het doel van de financiering te maken. Zijn uw financieringsaanvraag en uw doelstellingen realistisch? Zult u voldoende opbrengsten genereren om de maandelijkse termijnen aan rente en aflossing te kunnen betalen? Een bedrijfseconomische analyse van uw plannen dus. Ook voor een financier is het niet altijd goed in te schatten of de plannen succesvol zijn. Om die reden zullen vooral negatieve scenario’s grondig bekeken worden.

3. Heeft u voldoende eigen geld? 

Een van de factoren die een hogere waardering van onder andere kmo’s in de weg staat is de winstinhouding. Financiers eisen meestal dat een groot gedeelte van de winst in het bedrijf blijft. Hierdoor wint de onderneming aan solvabiliteit en is in slechte tijden een buffer aanwezig. Ook bij de aanvraag van een nieuwe lening wordt vaak een inbreng van de ondernemer vereist. Startende ondernemers komen dan ook vaak op de proppen met geld van familie, vrienden en kennissen, wat vervolgens de basis vormt voor een aanvullende lening.

4. Is er voldoende onderpand? 

Min of meer in dezelfde lijn kunnen we stellen dat, zeker in de huidige tijd, voldoende onderpand en zekerheden heel belangrijk zijn. De nieuwe vormen van financiering, zoals crowdfunding of crowdfinancing, zijn gebaseerd op het uitlenen van risicodragend vermogen. De bank wil nu juist wel onderpand, om de simpele reden dat ze minder risico willen lopen. Dat vertaalt zich ook in betere financieringsvoorwaarden, wanneer er voldoende onderpand aanwezig is. De bank zal dan een lagere risico-opslag rekenen. 

Kortom, onthoud dat uw bank – of uw financier – niet alleen naar uw plan kijkt, maar ook naar de persoon die het plan zal uitvoeren. U hebt uw kredietwaardigheid dan ook voor een groot gedeelte in eigen handen.

Meer weten over de financiering van uw onderneming? Download dan gratis ons e-book over alternatieve financiering.

Hoe uw bedrijf slim financieren?

Tip

Via Graydon kunt u online de kredietwaardigheid checken van een zakenrelatie

Gelijkaardige publicaties