Ledger Management: interne en externe data combineren voor een optimaal klantenbeheer
Terug naar overzicht
blog

Ledger Management: interne en externe data combineren voor een optimaal klantenbeheer

Maakt u op het financieel departement gebruik van externe data om tot betere inzichten te komen? Mooi! Dan weet u als geen ander dat de combinatie van externe en interne gegevens een behoorlijke meerwaarde betekent voor uw bedrijf. Tot nu deed u dat misschien door een bedrijfsrapport op te vragen en vervolgens de gegevens naast die van uw CRM of ERP te leggen. Maar dat proces kan veel eenvoudiger. Graydon speelt daar op in met het nieuwe Ledger Management dat op het Insights-platform uw data met onze combineert. Zo kunt u in één oogopslag uw (openstaande) vorderingen analyseren en bijsturen. Maar ook nieuwe kansen ontdekken.

Vandaag moet alles snel gaan. Ook als u moet beslissen aan welke betaalvoorwaarden een klant bij u kan kopen. Wanneer de beslissing valt en uw klant onderschrijft de overeenkomst, stopt het verkoopproces op de salesafdeling. De levering wordt gestart en de boekhouding volgt de betaling van uw facturen op. Die laatste stap lijkt niet van tel voor het verkoopproces, maar is het in wezen wel. Denk aan de leuze “Verkocht is er pas wanneer er betaald is.”

Graydon wil die stap nu inzichtelijker maken door het beste van beide werelden te combineren: uw aging balance en onze financiële kennis en inzichten.

Risicosegmenten

Het principe is heel eenvoudig. U laadt vanuit uw boekhoudpakket alle klanten op die een openstaande of een geïnde vordering hebben bij u. Extra gegevens zoals een klantnummer, een verkoper, een beheerder, de regio, een productcategorie… kunnen daarin mee opgenomen zijn. U bepaalt zelf hoe vaak de gegevens (automatisch) worden ingelezen: dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Na koppeling aan onze databank verschijnt in het hoofdmenu een praktisch overzicht van grafieken en tabellen die u volgens uw wensen kunt aanpassen. U krijgt in één oogopslag te zien in welk risicosegment (rating) u welk totaalbedrag binnen of buiten termijn heeft openstaan. Verfijnen van de parameters is mogelijk, net als lijsten configureren per verkoper of per medewerker op de boekhouding. De gerenommeerde Graydon-scores zoals het kredietadvies, de rating, de multiscore en de betaalscore zijn inbegrepen in elk overzicht. Alle selecties die u maakt, zijn eveneens te downloaden in Excel.

Graydon Ledger Management.png

Analyseren bijsturen, controleren

Maar dat is nog niet alles. Ledger Management geeft u ook de mogelijkheid om op sector te analyseren. Zo komt u te weten of uw buikgevoel overeenstemt met de realiteit. Betaalt sector X echt structureel later dan sector Y? Betaalt sector X de kleinere bedragen veel sneller dan de grotere? Of wat met regio X die opmerkelijk beter betaalt dan regio Y? Of waarom vertonen de klanten van een bepaalde vertegenwoordiger een ander betalingsgedrag? Deze nieuwe inzichten helpen u de betaalvoorwaarden bij te sturen op een doordachte, verfijnde manier. Of om in te grijpen en verschillen in betalingsgedrag weg te werken.

De tool is ook een handig controle-instrument voor uzelf. Stel: u staat krediet toe na interpretatie van een bedrijfsrapport. In principe zou uw beslissing moeten overeenstemmen met de resultaten in het overzicht van uw vorderingen. Heeft u de juiste beslissing genomen? Dan zal deze klant netjes in het groen staan, met een vordering die binnen termijn betaald is. Staat de klant in het oranje of rood? Dan heeft u allicht informatie anders geïnterpreteerd. Zo niet, dan bent u meteen verwittigd dat u best contact opneemt met deze klant. U weet nooit of er onverhoopt een vergetelheid is.

Zorgvuldige inschatting kredietrisico

“Waarom zou ik naast de reguliere data nog een extra instrument als Ledger Management nodig hebben?”, vraagt u zich wellicht af. Naast de voorgaande voordelen bezorgt deze tool u extra inzichten dankzij een directe combinatie van uw data en de onze. Het bespaart u tijd én geld. Ondanks een zorgvuldige inschatting van het kredietrisico, merkt u zeer snel op als er een bedrijf door de mazen van het net glipt. U speelt korter op de bal, zelfs al is dit curatief.

Met een minimum aan IT-kennis implementeert u de Ledger-data in uw eigen informatiesystemen. We bieden overigens koppelingen aan voor elk financieel systeem.

Zin gekregen in meer? Onze business data advisors leggen u graag alles haarfijn uit. Voor een vrijblijvende demo zijn ze te bereiken op 03 280 88 00 of info@graydon.be.

Gelijkaardige publicaties