Le nombre de faillites a baissé de près de 20% le mois dernier
Terug naar overzicht
blog

5 aanbevelingen om de WCO te verbeteren (1/5)

Op 1 april 2015 bestond de Wet Continuïteit op Ondernemingen zes jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseerde de CAP en het OECCBB op dezelfde dag een congres onder leiding van Alain Zenner. Daar werd duidelijk dat de wet, ondanks een wijziging in het verleden, niet in haar opzet slaagt. Maar hoe kan het dan wel beter? Na een grondige evaluatie geef ik vijf aanbevelingen waar onze wetgever op verder kan werken.

Vandaag krijgt u alvast een eerste aanbeveling: Voorkomen is beter dan genezen (Preventief Bedrijfsbeleid PBB). Blijf onze blog volgen, want in de komende dagen licht ik ook de andere aanbevelingen toe.

Aanbeveling 1: Voorkomen is beter dan genezen

In België is de afgelopen jaren met de WCO een niet te onderschatten ervaring opgebouwd om insolventie preventief, maar binnen een gerechtelijk kader, aan te pakken. Echter ook na de wetswijziging van september 2013 blijkt dat de doelgroep niet of uiterst beperkt wordt bereikt. Slechts een fractie van de bedrijven in (zware) moeilijkheden maken van de WCO gebruik. Als ze er gebruik van maken, dan is dat veelal in een al te laat stadium van hun problematische evolutie.

De proactieve acties van de kamers voor handelsonderzoek brengen hier slechts beperkt soelaas. Door de beperkte middelen die ze ter beschikking hebben, moeten ze prioriteit geven aan de zwaarste gevallen. De succesrate van de WCO is al te beperkt.

Wil men de economische schade beperken en bedrijven tijdig nieuw leven inblazen, dan moet de bedrijfsleider bewust gemaakt worden van de problematiek in zijn onderneming. Liefst in een vroeg stadium, als de eerste signalen opduiken. Het wordt steeds duidelijker dat zoiets enkel kan in een kader dat niet aan een juridisch apparaat verbonden is. De vraag dient gesteld of er voor een duidelijk gedefinieerd tweesporenbeleid geopteerd moet worden. Het gerechtelijk apparaat ontfermt zich doelbewust over de zwaardere cases. Vér daarbuiten wordt dan een duidelijk proactief kader ontwikkeld.

Preventief Bedrijfsbeleid (PBB) en geneeskunde

Vergelijken we het met de geneeskunde dan staat PBB gelijk met een goed georganiseerde regelmatige screening  van een bevolking. Personen die ‘gebreken’ vertonen worden tijdig de juiste vitamimen of kuren aangeraden. WCO staat dan voor ziekenhuisopname als gevolg van volledige verzwakking (en soms palliatieve zorg). Net de mogelijkheden van dit land kan een dergelijke evolutie faciliteren. Het gerechtelijke apparaat is een duidelijk afgebakende federale bevoegdheid. De bedrijfsondersteunende een regionale.

De ervaring bij eerdere falingpreventieprogramma’s toont aan dat de meeste bedrijfsleiders zich niet bewust zijn van hun problematiek. Of pas te laat stappen ondernemen. Echte preventie mét resultaten kan dus enkel door een proactieve, vroegtijdige aanpak waarbij de individuele bedrijfsleider in volle respect door derden wordt benaderd.

Proactieve identificatie

Proactief betekent dat er middelen ingezet moeten worden die de identificatie van bedrijven met beginnende moeilijkheden mogelijk maakt. Deze dienen verder te gaan dan ratio-analyse. Er zijn immers andere signalen die eerder en vroegtijdiger de vinger aan de pols leggen. Bovendien wordt een belangrijk segment van jongere en kleinere ondernemingen (bedrijven onder persoonlijke naam ook mensen kunnen tewerkstellen) van mogelijke identificatie uitgesloten, omdat ze geen jaarrekeningen publiceren. Anno 2015 bestaan er performante business intelligence-systemen die wel die nodige identificatiemogelijkheden bieden.

De regionale overheid kan een dergelijke proactieve aanpak stimuleren door  (een combinatie van) hetzij:

  • zelf een actief ondersteuningsbeleid op te bouwen (bijvoorbeeld: het project ondernemingshorizon)
  • initiatieven te stimuleren waar private organisaties (op dergelijke dossiers gerichte investeringsmaatschappijen of specifieke consulting) het voortouw nemen.

De WCO voorbij

Download de volledige studie over zes jaar WCO, die wijst op de ernstige tekortkomingen.

De WCO voorbij

Gelijkaardige publicaties