Wiki

Application Programming Interface (API)

API's zijn niet nieuw meer. Met een API kunt u nieuwe databronnen en tools integreren in uw eigen producten en applicaties. Toch is het begrip API lastig te vatten. Wat is het nu precies? Wat kan het en wat zijn de voordelen hiervan? Op deze wikipagina behandelen we meest voorkomende vragen. 

Application Programming Interface (API)

Wat is een API?

Een Application Programming Interface of API is een set van definities, protocollen en hulpmiddelen voor de bouw van software. Anders gezegd, het is een set duidelijk gedefinieerde communicatiemiddelen tussen verschillende programma’s. Hierdoor kunnen softwareprogramma’s met elkaar communiceren.

Hoe werkt een API?

Simpel gezegd is een API de manier van communiceren tussen twee entiteiten.

Neem bijvoorbeeld een nieuwsapp op uw telefoon. Zodra u deze app opent, ziet u het laatste nieuws verschijnen. Dit betekent nochtans niet dat het laatste nieuws ook echt op uw telefoon staat. Op het moment dat u de app opent, doet deze een oproep naar de nieuwssite. De nieuwssite herkent deze oproep en stuurt het laatste nieuws door middel van een code terug naar uw telefoon. De API leest de code die wordt teruggezonden en zet deze om naar een nieuwsbericht met tekst, foto’s en linkjes en projecteert deze in uw app. U kunt vervolgens alle nieuwsberichten lezen. De API zorgt ervoor dat al deze handelingen realtime uitgevoerd worden.

Een API fungeert dus als zender, ontvanger en vertaler van berichten. Het stuurt data van de ene plek naar de andere en laat software met elkaar communiceren.

Wat is een REST API?

REST staat voor REpresentation State Transfer en is een manier om webservices te creëren op basis van eenvoudige en bestaande bouwstenen. De meeste moderne programmeertalen kunnen worden aangesloten op REST, waardoor een REST API een relatief makkelijk in te bouwen applicatie is. Als gevolg van het gebruik van bestaande bouwstenen, kunnen REST API’s ook in verschillende fasen worden geïmplementeerd of later eenvoudig naar nieuwe versies worden gekloond.

Wat is JSON?

JSON staat voor JavaScript Object Notation en is een op JavaScript gebaseerde manier om gegevens weer te geven en op te slaan. Daarnaast wordt data verzonden in een voor mensen leesbare tekst.

Wat is RAML?

RAML staat voor RESTful API Modeling Language en is een eenvoudige en beknopte manier om REST API’s te beschrijven. RAML heeft tot doel het huidige API-ecosysteem te helpen door directe problemen op te lossen en steeds betere API-patronen aan te moedigen. RAML is gebouwd op algemeen gebruikte standaarden (zoals YAML en JSON).

Wat zijn de voordelen van JSON/REST ten opzichte van XML/SOAP?

  • Data is beschikbaar in kleinere (deel)verzamelingen, zonder configuratie vanuit Graydon. Dit biedt u als klant meer flexibiliteit.
  • JSON / REST verzendt minder gegevens simultaan, wat resulteert in betere prestaties en hogere snelheid.
  • De gegevensstructuur bevat referenties om gegevensverbindingen beter te begrijpen (HATEOAS).
  • JSON / REST lijkt meer op een browser. Het is een generieke cliënt die weet hoe een protocol en gestandaardiseerde methoden moeten worden gebruikt.
  • JSON / REST Datamodellen zijn uit te breiden, dus gegevens kunnen nu of in de toekomst worden toegevoegd, zonder dat dit gevolgen heeft voor u als klant.

Wat is het verschil tussen de Graydon API’s en Graydon Webservices?

De API’s op de developer portal zijn zowel een vervanging op de bestaande Graydon Webservices alsook een uitbreiding hierop. Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht in de API’s ten opzichte van Webservices:

  • De oude Graydon Webservices zijn alleen beschikbaar in het XML formaat, terwijl de nieuwe API’s vooral in JSON formaat zijn. JSON is makkelijker te lezen dan XML en daardoor eenvoudiger te analyseren en sneller gebruiksklaar. Daarnaast geeft JSON nog wel de mogelijkheid om data in XML formaat te exporteren, indien dit wenselijk is.
  • De oude Webservices zijn gebouwd in het SOAP model, terwijl de nieuwe API’s zijn gebouwd volgens het REST model.
  • De oude Webservices hebben geen developer portal, iets wat de nieuwe API’s wel hebben.
  • De oude Webservices worden niet meer geüpdatet, terwijl de nieuwe API’s constant worden ontwikkeld volgens het agile-principe. De nieuwe API’s bevatten overigens ook nieuwe oplossingen, waaronder het Graydon Decision Model.

Welke landen vallen onder de API’s van Graydon?

De API’s bieden toegang tot data uit België, Nederland en Engeland.

Bekijk onze ...

Developer portal

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact