Real estate

Met corona is het risico op wanbetalers in de vastgoedsector aanzienlijk groter geworden. Bovendien leggen wet- en regelgeving ook nieuwe verplichtingen op in het kader van de antiwitwaswetgeving. Graydon kan op deze vlakken oplossingen aanreiken om financiële risico’s te beperken en om te voldoen aan wettelijke verplichtingen inzake compliance.

Graydon Industry Insights Sectors Real Estate Information

B2b vastgoedbedrijven onder druk

Dat er wat beweegt in de real estate sector is een understatement. Files en hoge prijzen voor kantoorruimtes en winkelpanden duwen bedrijven weg uit drukbevolkte en moeilijk te bereiken locaties in centrumsteden. Winkelstraten kreunen onder de leegstand. Ruimtes voor coworking zaten in de lift, tot corona toesloeg. Covid-19 heeft het economisch landschap grondig door elkaar geschud. Thuiswerk is een blijver. Het aantal individuele werkplekken op kantoor vermindert.

Vastgoedbedrijven b2c profiteren, want particulieren willen thuis een ruimte om te werken en een tuin of op zijn minst een groot terras om in tijden van lockdown toch buiten te kunnen. Maar b2b heeft het lastiger, want klanten die het door de crisis financieel moeilijk krijgen, zijn er als de kippen bij om vastgoed af te stoten. Heel wat bedrijven hebben hun reserves moeten aanspreken en leven nog dankzij steun van de overheid. Maar er komt een moment dat alle rekeningen betaald moeten worden en dat betekent ook het einde van een economie die kunstmatig in stand gehouden wordt. Vastgoedbedrijven die panden verhuren, leven dan ook in onzekerheid. “Kunnen mijn klanten de crisis overleven?”

Vastgoedbedrijven en compliance

De Wet ter voorkoming van Witwassen en de financiering van terrorisme (Wwft)wordt jaar na jaar aangescherpt. Ze verplicht instellingen om cliëntenonderzoek te verrichten alvorens een zakelijke relatie aan te gaan. Bij veel vastgoedbedrijven is het evenwel nog niet helemaal doorgedrongen dat ook zij aan deze verplichtingen moeten voldoen als ze ruimtes verhuren of verkopen aan bedrijven. De boetes zijn nochtans niet mals en kunnen oplopen van €5.000 tot 10% van de jaarlijkse netto-omzet.

Wat kan Graydon betekenen voor de sector?

In de sector circuleren enorme bedragen en vaak worden er contracten voor lange termijn afgesloten. Logisch dat een vastgoedbedrijf wil weten of klanten hun financiële verplichtingen op termijn zullen nakomen. En om wettelijk in orde te zijn, moeten ze ook vermijden dat ze in zee gaan met malafide bedrijven die er enkel een postbus op nahouden. De investering om zich hiertegen te beschermen, is dan ook beperkt.

Alle oplossingen zijn bovendien geïntegreerd in één centraal en gebruiksvriendelijk platform: Graydon Insights. Hier heeft u alle tools binnen handbereik om de financiële stabiliteit van nieuwe klanten te beoordelen, meteen UBO en compliance-controles uit te voeren én vervolgens klanten verder op te volgen. Zowel nationaal als internationaal.

Onder de fervente gebruikers van onze oplossingen vinden we dan ook verschillende b2b immokantoren, verhuurders van kantoorruimtes en coworkingspaces.