De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Geef uw mening over de IFRS-regels voor jaarrekeningen

De Europese Commissie houdt nog tot 31 oktober een publieke consultatie over de toepassing van IFRS-boekhoudregels in de Europese Unie. Die hebben tot doel om jaarrekeningen van bedrijven over de landen heen vlotter met elkaar te kunnen vergelijken. Zowel wie de regels toepast, als alle anderen mogen hun mening geven.

Deze bevraging is vooral interessant voor u omdat zo de regels kunnen aangepast worden aan uw praktijk.

Transparantie dankzij IFRS-regels

De IFRS-regels worden nu al in meer dan honderd landen toegepast. Voluit staat IFRS voor de International Financial Reporting Standards. Het is een boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven. Op die manier brengen ze meer transparantie in de markt. Dat moet het voor financiers makkelijker maken om te bepalen in welke binnen- en buitenlandse ondernemingen ze willen investeren. Internationale bedrijfsrapporten zijn vlotter te vergelijken.

7.000 Belgische jaarrekeningen volgen IFRS

In de Europese Unie geldt de plicht om de boekhouding volgens de IFRS-regels op te maken sinds 1 januari 2005 voor de geconsolideerde rekeningen van beursgenoteerde ondernemingen. Later werd de maatregel uitgebreid tot firma’s die schuldbewijzen hebben uitgegeven die op een publieke markt noteren. In totaal gaat het om zowat 7.000 ondernemingen.

Voor het gros van de ondernemingen geldt de IFRS-plicht dus niet. Zij werken ofwel met niet-geconsolideerde rekeningen ofwel hebben ze geen beursgenoteerde effecten.

IFRS kan ook voor de kmo

Toch worden af en toe pogingen gedaan om het werkgebied uit te breiden. Zo werden in 2009 ook IFRS-regels voor kmo’s opgesteld. In meer dan tachtig landen worden ze ook al toegepast of worden ze ingevoerd. In Europa gaat het om Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Bosnië en Estland.

Een van de grote verschilpunten tussen IFRS en de nationale boekhoudwetgevingen is dat er bij de internationale regels meer met ‘actuele waarde’ wordt gewerkt. Dat geeft enerzijds een beter zicht op de werkelijke waarde van een onderneming, anderzijds zorgt het voor meer volatiliteit.

Europa peilt naar succes IFRS

De IFRS-regels hebben dus een ruime impact. De Europese Commissie wil daarom weten of de vooropgestelde doelen van meer transparantie ook werden bereikt. Ook wil ze weten of de regels voor hogere, dan wel voor lagere kosten hebben gezorgd. Ook suggesties zijn welkom.

Hoe ervaart u IFRS?

Wat zijn de gevolgen van IFRS binnen uw onderneming? De enquête is hier in te vullen.

Lees ook:

6 correctiemogelijkheden op goedgekeurde jaarrekeningen

Gelijkaardige publicaties