Iedereen heeft het recht op basisdata (2/3)
Terug naar overzicht
blog

Iedereen heeft het recht op basisdata (2/3)

In een eerste deel kon u lezen wat transparantie inhoudt en waarom dat voor alle betrokken partijen zo belangrijk is. In dit tweede deel ontdekt u wat Graydon doet om transparantie in te burgeren en hoe ook u daar (gratis) van kunt profiteren. In een derde en laatste deel eindigen we met de impact van transparantie, hoe het van u een nog betere ondernemer maakt en hoe dit ook een positief effect heeft op onze maatschappij.

Transparantie inburgeren

In België zijn er ongeveer 20.000 ondernemingen die dagelijks - of toch minstens regelmatig - gebruik maken van bedrijfsinformatie. En dat zijn er veel te weinig. Graydon stelt dan ook alles in het werk om die transparantie ingeburgerd te krijgen bij die andere ruim 180.000 actieve b2b bedrijven. Die varen vandaag vaak blind en werken op basis van éénzijdige interne informatie nagenoeg zonder bescherming. Bedrijfsinformatie is nochtans via verschillende kanalen terug te vinden.

GraydonGo

Enerzijds is bedrijfsinformatie terug te vinden via het GraydonGo-platform, waar iedereen gratis een gezondheidsindicatie krijgt van eender welke zakenrelatie. Graydon vindt namelijk dat iedereen, ook particulieren, het recht heeft op basisdata. Zoekt u een bedrijf op via het platform, dan krijgt u een gezondheidsbarometer te zien. Eenvoudig te interpreteren door de kleurschakering van rood naar groen en erg handig voor bedrijven als ze een snelle eerste indruk willen van hun zakenrelatie. Maar uiteraard ook voor bijvoorbeeld particulieren als ze een bouwproject starten en de betrouwbaarheid van hun aannemer willen checken. Of wanneer ze van werkgever veranderen en de financiële gezondheid van hun toekomstige werkgever willen inkijken. Wilt u méér informatie? Dan kiest u voor een betalend compact of uitgebreid rapport.

Softwarepakketten

Anderzijds zijn de Graydon-inzichten geïntegreerd in tal van softwarepakketten, waar hetzelfde principe geldt. U bekijkt een bedrijf via uw systeem – ERP, CRM, boekhoudpakket, enz. – en u krijgt meteen een eerste indicatie van de financiële gezondheid van de tegenpartij. Indien groen, dan is er geen actie vereist. Kleurt de indicatie oranje of rood, dan gaat u een stap verder. Door bedrijfsinformatie te ontsluiten via zoveel mogelijk kanalen stelt Graydon de ondernemer binnen de ecosystemen in staat om op een snelle, eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier geïnformeerd, en dus beter, zaken te doen.

Partnerships

Daarnaast heeft Graydon nog andere partnerships met organisaties die zich op hun beurt richten op een grote groep ondernemers. KBC geeft haar zakelijke klanten bijvoorbeeld via KBC Mobile & Touch toegang tot de gratis indicator. De klant behoudt de optie om, weliswaar tegen betaling, meer gedetailleerde informatie op te vragen zonder daarvoor van systeem te veranderen.

Ook de samenwerkingen met bijvoorbeeld UNIZO, Bouwunie en Agoria zijn erop gericht om zoveel mogelijk ondernemers te informeren en te inspireren over het belang van bedrijfsinformatie. Elke ondernemer moet transparantie ervaren als een toegevoegde waarde binnen zijn bedrijfsproces.

Door zowel rechtstreeks naar de markt te gaan, als door tal van samenwerkingen en integraties, maakt Graydon de olievlek van beschikbare informatie zo groot mogelijk. In eerste instantie op een manier die gratis is, ook al is de info dan eerder beperkt. Het moet ervoor zorgen dat iedereen de automatische reflex creëert om zakenrelaties te controleren wanneer zaken gedaan worden. Op die manier is elke organisatie beter beschermd tegen (financiële) tegenslagen. Laat dat al een element zijn dat zal bijdragen aan een sterkere economie, maar daarover leest u meer in het derde deel van deze reeks over transparantie.

In een derde en laatste deel gaan we de impact na van transparantie op de bedrijfswereld, hoe dit van u betere ondernemer maakt en wat uiteindelijk de effecten zijn voor onze economie en onze algemene welvaart.

Gelijkaardige publicaties