4 questions concernant les comptes annuels consolidés
Terug naar overzicht
blog

Waarom kmo’s niet moeten boekhouden volgens IFRS

Meer dan 10 jaar geleden hadden veel landen hun eigen boekhoudnormen. Het bemoeilijkte de vergelijking van resultatenrekeningen over de grenzen heen. In een geglobaliseerde economie willen beleggers echter weten of dat ene bedrijf het beter doet dan zijn buitenlandse concurrenten. Om aan dat probleem tegemoet te komen, is IFRS ingevoerd. Al geldt de regelgeving slechts voor een handvol bedrijven in België.

In de Europese Unie is dat systeem inmiddels verplicht voor zo’n 8.000 ondernemingen. In een eerdere blog kon u al lezen voor wie de regeling van toepassing was. Voor het gros van de Belgische bedrijven geldt de verplichting om volgens de IFRS-regels te rapporteren dus niet en daar zijn twee redenen voor.

  1. Het zijn alleenstaande vennootschappen die niet moeten consolideren en zich mogen beperken tot een enkelvoudige jaarrekening.
  2. Ze hebben geen beursgenoteerde effecten. Zij blijven onderworpen aan de nationale Belgische boekhoudregels.

Volg altijd de Belgische boekhoudregels

De Belgische boekhoudregels blijven verplicht voor de niet-geconsolideerde statutaire jaarrekeningen. Deze regels worden in het vakjargon Belgian GAAP of Belgian Generally Accepted Accounting Principles genoemd.

Deze jaarrekeningen moeten jaarlijks ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Ook de uitkering van het dividend is op deze jaarrekeningen gebaseerd.

De fiscale diensten aanvaarden overigens geen IFRS-boekhoudingen. Zij baseren zich uitsluitend op jaarrekeningen opgemaakt volgens de Belgische boekhoudregels. Hierbij worden alleen de effectief gerealiseerde winsten belast.

IFRS-light voor kmo’s op komst

Geregeld wordt gevraagd naar sectorspecifieke IFRS-regels. Deze zouden beter aansluiten bij de dagelijkse praktijk van een bepaalde activiteit. Maar dit is niet evident. Aparte regels per sector zouden afbreuk doen aan het doel van IFRS, namelijk resultaten van bedrijven onderling gemakkelijker vergelijken.

Wel werden er in 2009 vereenvoudigde IFRS-regels voor kmo’s uitgevaardigd. In 69 landen worden ze ook al toegepast of toegelaten. In 15 andere landen wordt een studie uitgevoerd over een mogelijke invoering.

België houdt zich afzijdig. De zogenaamde lightversie van IFRS wordt hier niet aanvaard.

2 redenen om u toch voor te bereiden op IFRS

Niettemin kan het zinvol zijn voor een niet-beursgenoteerd bedrijf om naast de Belgische jaarrekening ook een IFRS-boekhouding te voeren.

  1. Uw bedrijf bereidt zich voor op een beursgang.
  2. Uw onderneming is van plan om internationaal geld op te halen.
Gelijkaardige publicaties