Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

4 onmisbare bronnen van informatie voor de creditmanager

Een goed ingelichte creditmanager is er tien waard. Waar kan de creditmanager zijn mosterd halen? En waar vindt u als zaakvoerder van een kmo nuttig advies en inzichten om uw onderneming financieel gezonder te maken?

Wie over de juiste informatie beschikt, is het best gewapend om goede beslissingen te nemen. Dat geldt ook voor creditmanagers, die zich in het grensgebied van finance, sales en legal bevinden. Waar halen zij de mosterd? Een overzicht van 5 interessante informatiebronnen.

1. Verenigingen van creditmanagers

Vooreerst zijn er de diverse nationale en Europese verenigingen van creditmanagers. Ze bieden zowel opleidingen aan als de mogelijkheid om te netwerken onder beroepsgenoten. Maar zelfs wie geen lid wordt, heeft er voordeel bij om geregeld de websites van de betrokken organisaties te bezoeken en zo een vinger aan de pols te houden. Het loont zeker ook de moeite eens te kijken bij de buren.

  • In België is het Instituut voor Kredietmanagement (IvKM) de ledenorganisatie voor creditmanagers.  
  • Op Europees vlak is dat de FECMA (Federation of European Credit Management Associations).
  • In Nederland kunt u terecht bij de Vereniging voor Credit Management.
  • In Frankrijk staat L’Association Française des Credit Managers tot uw dienst.
  • In Duitsland kunt u het Bundesverband Credit Management raadplegen.
  • In het Verenigd Koninkrijk kan het Institute of Credit Management u helpen.

2. Bedrijfsorganisaties

We leven in een wereld waarin er steeds meer informatie wordt gedeeld, ook rond creditmanagement. De belangrijkste - en meteen ook de moeilijkste - uitdaging is betrouwbare van minder betrouwbare bronnen onderscheiden. Ga voor blogs en websites met niet-commerciële informatie. Denk maar aan die van de Belgische Vereniging van incasso-ondernemingen en haar Europese koepelorganisatie Fenca (Federation of European National Collection Associations, www.fenca.org). Of die van het Nederlandse Verbond van Credit Management Bedrijven

Al kunt u natuurlijk ook gewoon onze blog volgen. Graydon deelt hierin haar expertise met u, creditmanagers, zaakvoerders, CEO's en verkopers.

3. Vaktijdschriften

Ook zijn er nog enkele vaktijdschriften. We verwijzen graag naar deze twee gespecialiseerde bladen:

  • CFO Magazine beschikt sinds vorig jaar zowel over een Nederlandstalige als een Franstalige versie. Het verspreidt elk jaar 10 papieren nummers, 50 E-zines en een jaarboek. Er zijn ook bedrijfsabonnementen en tabletabonnementen.
  • FDMagazine biedt u een abonnement voor 10 nummers en wekelijkse nieuwsbrieven.

De uitgevers van beide vaktijdschriften organiseren geregeld evenementen, die zowel op kennisoverdracht als op netwerking gericht zijn. En ook wie geen abonnement heeft, vindt op de websites van de tijdschriften vaak interessante informatie of aandachtspunten.

4. Sociale media

Ook sociale media bieden heel wat gebruiksmogelijkheden. Denk maar aan LinkedIn, waar u interessante groepen kunt volgen. Het volstaat hiervoor onder de hoofding ‘Interests’ te kiezen voor ‘Groups’ en daar in het zoekveld bijvoorbeeld ‘creditmanager’ of ‘collection professional’ in te vullen. Hetzelfde geldt voor Twitter, waar u in het zoekveld eveneens de gewenste termen kunt invullen. U kunt er bijvoorbeeld een zoekopdracht geven op ‘Graydon’ en de betrokkene daarna volgen.

Gelijkaardige publicaties