korte cash conversion cycle
Terug naar overzicht
blog

5 voordelen van een korte cash conversion cycle

Met een korte cash conversion cycle hebt u minder werkkapitaal nodig en verhoogt u uw rentabiliteit. Maar er zijn nog voordelen verbonden aan een kortere cash conversion cycle.

De cash conversion cycle duidt op de periode die tussen uw betaling voor grondstoffen ligt en het moment dat u uw geld ontvangt voor verkochte goederen. 

Ik was onlangs nog bij een klant die sterk op zijn cash conversion cycle gewerkt had. Het bedrijf was gezonder dan ooit. Op basis van een aangenaam gesprek kwamen we uit bij 5 belangrijke voordelen van een korte cash conversion cycle.

Voordeel 1. Minder werkkapitaal

Hoe korter de cash conversion cycle, hoe minder dagen het geld van uw bedrijf geblokkeerd zit in uw activiteit. U hebt minder werkkapitaal nodig. Dat betekent dat u minder geld nodig hebt (via financiering) om uw dagelijkse uitgaven te bekostigen: leveranciers, salarissen, onderhoud, voorraden aanvullen,...

Voordeel 2. Hogere rentabiliteit

Hoe minder werkkapitaal u nodig hebt, hoe hoger de rentabiliteit van uw onderneming. En zijn we niet allemaal op zoek naar meer rentabiliteit?

Voordeel 3. Meer activiteit met zelfde kapitaal

Het gezegde ‘geld moet rollen’ bewijst ook hier zijn nut. Omdat het geld sneller circuleert, kunt u met dezelfde kapitaalinzet een grotere activiteit ontplooien.

Voordeel 4. Hogere solvabiliteit

Een kleinere kapitaalinzet heeft nog bijkomende voordelen. De solvabiliteit zal hoger liggen want er is minder vreemd vermogen nodig of er blijft meer eigen vermogen over voor andere activiteiten.

Voordeel 5. Goedkoper lenen

Door een betere kredietwaardigheid zal uw onderneming aan betere voorwaarden kunnen lenen. Of het zal in ieder geval gemakkelijker zijn om bijkomende financiering te verkrijgen
 

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...