Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Kan ik de debiteur het ereloon van mijn advocaat laten betalen?

Het is lang onduidelijk geweest of u de debiteur kon dwingen het ereloon van uw advocaat te betalen. Nochtans is het door zijn toedoen dat facturen onbetaald bleven. Aanleiding voor de onduidelijkheid was de cassatierechtspraak.

Door dit arrest voelden bepaalde lagere rechtbanken zich geroepen om de schuldeiser bij te treden. Ze kenden de schuldeiser het recht toe het ereloon van hun advocaat te verhalen op de debiteur. Een dergelijke gunst toekennen aan de schuldeisers verhoogt echter de drempelvrees naar justitie. Denk bijvoorbeeld aan het kostenplaatje voor de kleine eenmanszaak die moet opboksen tegen een multinational die klaarstaat met een ganse batterij advocaten. Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid  Laurette Onkelinx heeft terecht paal en perk gesteld omtrent die onduidelijkheid en de daaraan gekoppelde verhitte discussies.

Rechtsplegingsvergoeding

Door de rechtsplegingsvergoeding te verhogen is de overheid tegemoetgekomen aan de prangende vraag van de schuldeiser die een beroep doet op een advocaat (bijvoorbeeld om onbetaalde facturen in te vorderen). De rechtsplegingsvergoeding is een financiële compensatie die de rechtbank u toekent als u de rechtszaak wint.

Kortom: het ereloon van uw advocaat kan u niet meer verhalen op uw debiteur. Maar als u de rechtszaak wint, dan kent de rechtbank u wel een financiële tegemoetkoming toe onder de vorm van de rechtsplegingsvergoeding.

Gelijkaardige publicaties